Cesta k duze

Rubriky

V každá z nás se skrývá Afrodita

autor: | Led 5, 2023 | Bohyně | 0 komentářů

V každé z nás se ukrývá Afrodita

Žádná jiná postava v dějinách lidstva nesymbolizuje lásku, krásu a něžnost tak, jako antická bohyně Afrodité. Přestože v myslích lidí vznikla již před více než 3000 lety, je tu stále s námi a stále nás v mnoha věcech inspiruje. Kdo by neznal lásku, respektive pak Bohyni lásky – mocnou a krásnou Afroditu. Bájná pověst vypráví, že se Afrodité zrodila z mořské pěny v nádherném zálivu na jižním pobřeží středomořského ostrova Kypr. Dodnes je toto místo vyhledávaným cílem nejen turistů, ale i mnoha zamilovaných párů z celého světa. Afrodité, ač bohyně, byla obdařena lidskými vlastnostmi, a proto se spolu s ostatními antickými bohy od obyčejných lidí nijak zvlášť nelišila. Výjimkou je však její krása, která neměla a nemá u lidí obdoby. Ačkoliv mnoho z nás žen, či našich zamilovaných mužů bude mít na to jiný názor.
I když by se mnohým z vás mohlo zdát, že Afrodité, jako symbol lásky, oplývá kladnými a šlechetnými vlastnostmi jako například nezdolnou láskou až za hrob k jednomu muži či bohu, kterého by za nic na světě nevyměnila, nepodvedla ani nijak nezklamala, není tomu tak! Jak jsem se již zmínila, přesto, že byla Afrodité bohyně, měla i lidské vlastnosti. V jejím charakteru se mísí jak velmi kladné lidské vlastnosti, tak i ty velmi špatné, které bychom od ní, jako od bohyně lásky, nečekaly… i když proč ne? Afrodité si totiž musela po svém zrození vzít ošklivého a kulhavého boha Hefaista. Protože to byl velmi pracovitý bůh, neměl na Afrodité moc času a své manželské povinnosti zřejmě velmi zanedbával. Nelze se potom divit, že 3 krásné děti, které porodila, ve skutečnosti nepatřily Hefaistovi (který se jistě divil kde vzal tak krásné děti), ale jejich otcem byl bůh války, silný a pohledný Ares, se kterým se tajně scházela.
Afroditina nevěra se však vyzradila. Nebo přesněji řečeno, prozradil to na ni bůh slunce Hélios, který jako slunce všechno zná a všechno vidí. Afrodité však jako chytrá žena této ostudy, kterou si před všemi bohy udělala, přeměnila ve své vítězství. Zapůsobila na boha moří a oceánů Poseidona a poslíčka bohů Herma tak, že se do ní okamžitě a bláznivě zamilovali. S Hermem, jako velmi milým bohem, Afrodité velmi brzy strávila noc. Z této lásky se pak narodilo oboupohlavní dítě – Hermafroditos. Dnes by z toho vzniklo v porodnici zřejmě velké pozdvižení a problém, jak mamince oznámit zda má chlapečka nebo holčičku. Poseidon však nebyl tak milý a sličný jako Hermes. Byl již starší a obličej mu zdobil dlouhý plnovous, který nemusí být ženám vždy moc příjemný. Přesto mu dala Afrodité 2 syny a stala se jeho ženou. Důvodem však nemusí být láska, ale to, že bůh moří Poseidon, jako velmi bohatý bůh, zaplatil Afroditinu bývalému manželovi Hefaistovi věno.
Zeus, král bohů a Afroditin otec, byl Afroditinou krásou též mnohokrát pokoušen, ale odolal. Tím Zeus překonal sám sebe, protože jako největší milovník z bohů získal snad každou bohyni a každou pozemskou ženu, které se mu zachtělo. A musím dodat, že to dělal ne vždy šetrným způsobem. Dnes bychom to nazvaly spíše znásilněním.
Afrodité měla a má ve svém životě ještě mnoho a mnoho partnerů jak mezi bohy, tak mezi obyčejnými smrtelnými lidmi. A stále zažívá nové a nové milostné příběhy.
Viděly jsme, že Afroditin život je bohatý a rozmanitý a také velmi dlouhý. Bohyně je totiž nesmrtelná. Skutečně nesmrtelná a věčná je však láska, kterou Afrodité představuje. Snad každá žena si v ní, díky její rozmanitosti, najde kousek sebe sama. Krutá i dobrotivá, milá i přísná umí být Afrodité. Avšak bez daru lásky, který dává nám, obyčejným lidem, by se žilo těžko.
Napsala Misha
Znáte další řecké bohyně a báje? Tak nám napište do redakce na info@babinet.cz
Převzato z: www.babinet.cz