Cesta k duze

Rubriky

Víc času pro sebe

autor: | Úno 25, 2021 | Nezařazené | 0 komentářů

Mějte pro sebe více času

Často slýchám, jak si lidé stěžují na to, že nemají dost času pro své priority. Naprosto tomu rozumím, už s ohledem na to, že v této době jsme vytíženější než kdy dřív! I já rozumím potřebě mít na sebe více času a během svého života jsem objevila několik věcí, které vám mohou pomoci:

1. Využijte drobných volných chvil ve svém dni.
Je nereálné myslet si, že jednou budete mít hodiny a hodiny na to, abyste dohnali své priority. Namísto toho se věnujte svým velkým projektům snadným způsobem, a to tak, že na nich budete vytrvale pracovat během 5 – 15 minut. Na fotce jsem vyfocená, jak využívám 10 minut našeho čekání, než nám obsluha hotelu donesla klíč od pokoje. Doslova sedím na chodbě v hotelu a píšu na svém tabletu. Tyto krátké chvíle, kdy pracuji na svém psaní článků a knih, postupně vytvářejí celé dokončené články a knihy, a přitom zároveň plním i všechny své ostatní povinnosti.

2. Afirmujte si, že máte dostatek času.
Když uvízneme v pocitu, že nemáme dost času, nebo to říkáme nahlas, tak to tak také bude. Když se budete strachovat, že nedostojíte svému rozvrhu, omezujete svou kreativitu a produktivitu, a především své štěstí a radost. Udělejte přesný opak v kontrastu s tímto a všímejte si, jak se cítíte, když říkáte: „Mám dostatek času na všechno, co potřebuji udělat.“ Budete-li si toto afirmovat, brzy se o tom také přesvědčíte.

3. Převezměte zodpovědnost za svůj čas.
Každý den je vám dáno 24 hodin, o jejichž výplni rozhodujete vy sami. Ano, máme své povinnosti. Ale i tak jste to jen a jen vy, kdo rozhoduje o tom, jak tyto hodiny strávíte. Někdy se nás naše ego snaží strachem odradit od toho, abychom naplnili své životní poslání a pomáhali druhým. A tak nám namlouvá, že nemáme oprávnění k tomu, abychom sami rozhodovali o svém čase. Končíme pak tím, že se vzdáme a ponecháme moc nad námi jiným lidem, protože jsme poslouchali diktát svého ega plného strachu.

4. Udělejte své priority bezdpomínečnými.
Je důležité udělat své priority stejně podstatnými, jako jsou aktivity spadající do bezdpomínečné kategorie. Například si každý den čistíte zuby a češete si vlasy. Na to si čas uděláte, protože si ani nedáte možnost tyto aktivity neudělat. Ve stejném smyslu si takto zařiďte i práci na svých prioritách. Já to takto dělám u psaní a fyzického cvičení. Bez ohledu na to, co se děje v mém životě, vždy si udělám čas na denní cvičení a psaní. (Mimochodem, vaše schopnosti psát nebo tvořit jiným způsobem, potřebují být procvičovány denně, abychom je udrželi v dobré formě.)

Já vím, jaké to je být zcela vytížená. Když byly moje děti malé, pracovala jsem na plný úvazek jako sekretářka, chodila jsem do školy a ještě vychovávala své dva syny. Jediný způsob, jakým jsem mohla napsat svou knihu, bylo počkat, než děti usnou, a pak jednu hodinu psát.

Vždy se ve vašem rozvrhu najde něco, co vás o čas pouze okrádá a nemá vlastně žádný smysl. Tento čas můžete místo toho trávit prací na svých prioritách. I pouhých pět minut denně, které strávíte věcmi, na nichž vám záleží, vám pomůže znovu pocítit nadšení pro život a ukáže vám světlo na konci tunelu – něco, na co se můžete s radostí těšit.

Stojíte za to, abyste si na sebe udělali čas!

S láskou,
Doreen

Převzato z: https://andelskydenik.blogspot.cz