Cesta k duze

Rubriky

Dřevo

autor: | Pro 4, 2020 | Nezařazené | 0 komentářů

Dřevo – prospěch – období 14.2.-14.5. – nový jang. Vyjadřuje aktivní funkce a růst, souvisí s větrem.

Cyklus začíná elementem dřeva, vyjadřujícím sílu mladé, svěží energie, která se chce šířit všemi směry. Je v ní pružnost, pohyb a výraz. Energie dřeva se projevuje ve východu Slunce i v nesmírné síle jara, která každým rokem vyvolává v přírodě naprostou explozi.

Je v dítěti, které neustále se zvědavostí a odvahou objevuje svět a snaží se rozšiřovat své hranice. Energie dřeva v sobě stále nese svůj cíl a určení. Jako první z pěti fází proměny dřevo rozhodujícím způsobem spoluurčuje další tělesný a duševní vývoj mladého člověka, z pohledu lidského vývoje porodu a dětství. V rámci dne jaro představuje ráno. Je charakterizováno rychlým růstem a vývojem. Dlouho trvá, než vyroste strom a než můžeme využít jeho dřevo, a dlouho trvá, než nám naše úsilí přinese očekávaný prospěch. Avšak pokud jsme tohoto prospěchu dosáhli v rovnováze s univerzálními zákony, nemusíme se bát, že bychom o výsledek svého snažení přišli. Naše dílo je totiž postaveno na znalostech a schopnostech, kterých jsme v průběhu procesu dosáhli, a proto ho kdykoli dokážeme vytvořit znovu.

Výměna – Když vyroste strom, poskytne nám dřevo. Ze dřeva můžeme vytvořit celou řadu užitečných věcí, které nám dlouho vydrží. Nakonec však dřevěné věci zestárnou a přestanou přinášet žádaný prospěch. Je třeba je vyměnit za nové. To, co pro nás bylo prospěšné dříve, nemusí být užitečné i nadále. Čas se mění a s ním se měníme i my a naše potřeby. Musíme vyměnit své cíle, abychom ze svých aktivit mohli mít prospěch i nadále.

Udržování – celá řada starých dřevěných věcí stále dobře slouží i přes své stáří. Stejně tak je i mnoho postupů, které jsou prospěšné, i když je používáme třeba od dětství. Bylo by nemoudré měnit to, co se osvědčilo, jenom pro výměnu samotnou. Užitečné věci je třeba udržovat.

Charakteristika typu dřevo – člověk, který má zdravým elementem dřeva se vyznačuje velkou trpělivostí. Spočívá sám v sobě a lidé v jeho okolí vnímají jeho schopnost vcítění a soucitu. Má zdravé sebevědomí a dokáže být chápající a tolerantní vůči druhým. Je spojen s pramenem své vnitřní síly a kreativity a se svou intuicí. Je zdravě podnikavý a optimistický a těší se z vlastního sebevyjádření v nejrůznějších kreativních činnostech. Je dobře uzemněný a propojený s energií svého středu, vnitřně vyrovnaný a pevný, a tak dokáže zvládat a řešit i obtížné životní situace.

Pokud je element dřeva oslabený, trpí postižený člověk často přemírou expanzivní jangové energie v horní části těla. Projevuje se příliš hlasitě, bývá netrpělivý a nedokáže se ovládat, ztrácí svou energii vzdorem a výbuchy hněvu. Lidé bývají choleričtí, mají zlost, nafouklé břicho, kyselou chuť v ústech, pálení žáhy. Lidem typu dřevo bude dělat dobře zelená barva.

Zdraví – Párovými orgány dřeva jsou játra (jin) a žlučník (jang). Úkolem jater v organizmu je příjem a zpracování energie a játra podle TCM také řídí svalové napětí a zrak, který je kontrolkou pro jejich špatnou funkci. Objeví se například různé poruchy vidění, rozšířené žilky v očích. Princip dřeva se tedy orgánově manifestuje v játrech a žlučníku, v očích a zraku, v slzách, nehtech a trvale hlasitém, jakoby ukřičeném zvuku hlasu. Ze soustav sem patří imunita. Játra zodpovídají za čistotu organismu, s očistou těla je dobré začít hned 14. února. Játra se starají o plynulý tok krve a energie v těle a zásobovat jí všechny důležité orgány. Játra mají také za úkol zpracovávat dojmy a vyrovnávat stresové situace. Pokud jsme delší dobu vystavováni nadměrnému vnějšímu či vnitřnímu podráždění, energie jater začíná stagnovat. Proto je potřebné naučit se játra vyživovat a ošetřovat. Kromě příslušným tělesných, dechových a energetických cvičení můžeme energii našeho těla podporovat i vhodnou stravou, kterou přizpůsobujeme příslušnému ročnímu období. Na jaře se příroda pomalu probouzí, začínají rašit zelené lístky a kvetou první květy. Je to období, kdy převládá vzestupná energie, která žene všechno vzhůru a všude kolem nás je převaha zelené barvy symbolizující prvek dřeva. V tomto období probíhá největší čištění organismu, při němž hrají játra stěžejní roli. Proto bychom je neměli přetěžovat nevhodnou stravou, ale naopak je podpořit v jejich práci.

Strava v jarním období by měla být jiná, než v zimních měsících. Na jaře je ideální lehce stravitelná potrava kyselé chuti, která podporuje energii jater. Při sklonech k napětí až stagnaci jaterní energie jsou potom vhodné i potraviny přirozeně sladké chuti. Ideální podporou jater a žlučníku na jaře jsou také odlehčovací dny s vyloučením mléka a mléčných výrobků. V tomto ročním období je třeba omezit solení. Nejvhodnější kuchyňskou úpravou je napařování. Tak jako začíná stoupat energie v přírodě, i my potřebuje ke svému rozvoji na jaře stoupající energii. Proto přidáváme do svého jídelníčku zejména zelenou zeleninu, petrželku, pórek, pažitku, ale i pampeliškové listy či kopřivy. S rostoucím teplem zeleninu stále méně tepelně upravujeme a přijímáme jí dostatečné množství i v syrovém stavu. Další stoupající energii najdeme v klíčcích, kterými můžeme rovněž v menším množství obohatit svůj jídelníček. Játra potřebují ke své činnosti kyselou chuť, již tělu dodáváme nejlépe formou kvašené zeleniny. Na jaře klesá potřeba masa, soli, tuků a pečených pokrmů, které v zimě dodávaly tělu potřebné teplo. V tomto období můžeme k pročištění těla zařadit podle své kondice i částečný či úplný půst.

Příklad potravin typických pro element dřevo:

Obiloviny: pšenice, špalda

Zelenina a ovoce: klíčky, čerstvé bylinky, saláty, ovoce kyselejší chuti (jablka, višně)

Živočišné bílkoviny: zakysané mléčné produkty

Ostatní: šípkový, meduňkový nebo slézový čaj

Pro www.cestakduze.webnode.cz. zpracovala Světluška. Tento článek nebo jeho části může být dále šířen a kopírován pouze pro nekomerční účely, pokud bude připojena celá tato poznámka i s aktivním odkazem. Děkuji za pochopení.