Cesta k duze

Rubriky

Technika prstů

autor: | Čvc 19, 2017 | Nezařazené | 0 komentářů

Cvičení s Měsícem – Technika práce prstů


Znáte to také? Někdy se člověk ráno probudí ve stavu, kdy dá hroznou práci jenom se zvednout z postele. Známe ten stav – je úžasné, když člověk může zůstat ležet a hrozné, když nemá na vybranou a ke vstávání ho nutí důležitá schůzka nebo nemilosrdný pocit zodpovědnosti. Řešení existuje! Je to jednoduchá technika pomoci, tisíce let stará, předávaná z generace na generaci jako vědění o Měsíci, která však před několika desítkami let upadla v zapomnění, a která má cenu nejen v popsané situaci, nýbrž i v mnoha dalších případech.
V následujících článcích si přiblížíme práci prstů – systém zacházení s prsty pravé i levé ruky, jednoduchou, snadno zvládnutelnou techniku s jasně definovanými záměry a zřetelnými, rychle působícími, blahodárnými účinky. Už jste někdy přistihli děti při tom, jak někde stojí, sedí nebo se na něco dívají a přitom jednou rukou obejmou prst druhé ruky a pevně ho drží? Instinktivně při tom používají techniku, kterou lidstvo znalo od nepaměti. Pojďme tedy postupovat krok za krokem, bez spěchu.

Než si vylíčíme spektrum účinnosti a vzájemného působení práce prstů, napřed malý návod k použití. Při čtení si ho můžete rovnou vyzkoušet.
Jednou rukou sevřeme jeden z pěti prstů druhé ruky, lehkým, ne příliš svírajícím tlakem jako při pevném stisku ruky.

Síla s níž například uchopíte pravou rukou palec levé ruky, by měla být tak intenzivní, abyste po několika sekundách nebo až po jedné minutě ucítili slabé bušení – v palci nebo v ruce, nelze to jasně rozlišit.

Až je ucítíte ( nebuší ve stejném rytmu jako váš puls), držte prst tak dlouho, dokud bušení nepřestane.

Kdybyste ještě po více než po minutě stále necítili žádný tlukot, nemusíte to dál zkoušet. Tento prst už je ,, v harmonii „ .


Kromě prstů budeme aktivizovat ještě bod středu dlaně.

Tak, že palcem jedné ruky jemně stlačíte bod na vnitřní straně druhé ruky, přičemž prsty tlačící ruky obejmou hřbet druhé ruky.

Tento bod se nachází přesně ve středu dlaně, několik centimetrů v přímé linii pod prostředníkem.

Doba tlaku je zcela na vás – jedna nebo dvě minuty by měly stačit.

Pocit, že jste tento bod správně nahmatali, je na rozdíl od prstů u každého člověka odlišný. Většinou se projeví jako lehká bolest, lehké svrbění, podobné slabému proudu, který tady protéká.

Tento bod má poněkud větší průměr., určitě ho rychle najdete.

Prsty můžete masírovat sobě i jiným. Zvlášť děti reaguji velmi živě na energii a životní sílu, kterou tím probudíte. Práci prstů lze využít k vlastnímu prospěchu. Souvislosti jsou velmi různorodé a otevírají širší pohled na zázračné dílo zvané člověk.

Práce prstů a tělesné orgány

Základní pravidlo:
Každému prstu lidské ruky a bodu ve středu dlaně jsou přiřazeny vnitřní orgány.
Technikou práce prstů lze prostřednictvím příslušných prstů a bodu ve středu dlaně pozitivně ovlivnit přiřazené orgány – zmírňovat obtíže, léčit, aktivizovat, harmonizovat nebo vytvářet doprovodnou terapii. Těm, kteří mají zkušenosti s jógou bude nápadné, že pro plíce je příslušný prsteník a ne palec, jak se učili. Je to způsobeno tím, že prsteníkem probíhá dráha plic, palcem vedlejší kanál.Umění jógy klade důraz na vedlejší kanál. Postupně se objeví ještě několik rozdílů ve srovnání s jógou, správnou cestu vám v těchto případech naznačí osobní zkušenost.
Informace o práci prstů můžete využít v běžném životě. Příklad: Předpokládejme, že často trpíte tlakem v žaludku. Práce prstů na palci by v tomto případě mohla znamenat okamžitou pomoc při akutních bolestech, které někdy dokáže dokonce odstranit. Samozřejmě nemá smysl jen mačkat palec, abychom vyléčili gastritidu nebo žaludeční vřed. V každém případě ale žaludek obdrží malou dávku energie, která pomůže rozpustit blokádu.

Často se také stává, že člověk přesně zná příčinu žaludečních potíží a ví, že přejdou samy od sebe – například, když vás pozvou přátelé na oběd a na stole se objeví jídla, která nesnášíte. Člověk nechce vypadat, jako, že mu nechutná a už se to v žaludku bouří. V tomto případě můžete zcela nenápadně ,, uchopit palec „ a naznačit tělu, že jste tu pro něj.
Další souvislosti: Ukazovák je například většinou první prst, na němž se projeví revma nebo dna, protože ledviny a močový měchýř nezvládají svou detoxikační činnost. Někdy je to i malík, v jehož kloubech si tělo zřídí skládku nečistot. Střed ruky je příslušný pro ,, bránici a funkční okruh pupku “. Možná si pod tím nedokážeme představit nic konkrétního, protože obě tyto oblasti těla jsou těmi nejklidnějšími. Bránici cítíme jen zřídka, např. při škytavce a funkční okruh pupku my dospělí skoro neznáme. Děti jeho prostřednictvím bezprostředně pociťují svět. V této oblasti mívají děti pověstné ,, bolení břicha „ před zkouškami, bolení způsobené duševními zátěžemi a zoufalstvím. Není to tělesné utrpení ve vlastním smyslu, nýbrž funkční okruh pupku, který se tu hlásí o slovo. Pokud nezmizí příčiny tohoto bolení břicha, např. úzkosti, časem se promění v tělesnou poruchu.

Držte někdy dítěti palce – jeho palce. Když bude mít bolesti břicha, způsobené psychikou, namasírujte mu prsty dlaň. Tak si rychle a bezprostředně ověříte, jaký má tato technika smysl. Naučte tyto praktiky děti, zvlášť s ohledem na stav mysli. Např. strach ze zkoušení mohou děti velmi úspěšně a doslova zvládnout ukazovákem. Obecně je tedy střed dlaně příslušný pro bránici, slinivku břišní, oblast pupku – pro ony ,, pocity v břiše “, které se občas silně vkrádají s nastupující nocí. Je to také zdroj pocitů, které mladé lidi večer co večer přivádějí na myšlenku, že něco zmeškají, když právě teď někam nevyrazí.
I když bude ještě všechno jednotlivě popsáno, tak alespoň předběžná tabulka:
Palec – žaludek, slezina, – starosti
Ukazovák – močový měchýř, ledviny, – strach
Prostředník – žlučník, játra, – hněv, vztek
Prsteník – plíce, tlusté střevo, – smutek
Malík – srdce, tenké střevo, – přetvářka
Střed dlaně – bránice, oblast pupku, – zoufalství

Dvanáct rytmů orgánů v průběhu dne

Jde o vrcholné fáze orgánů v průběhu dne – o dvě hodiny dne, v nichž zmíněné orgány nejlépe a nejintenzivněji pracují. Zde k základnímu pravidlu přibude následovné: technikou práce prstů, docílíme největšího účinku, když budeme zároveň dbát na dobu vrcholné fáze zmíněného orgánu. Například srdce pracuje nejlépe mezi jedenáctou hodinou dopoledne a jednou hodinou odpoledne a tenké střevo pak pro svou činnost potřebuje klid a vysílá lehkou únavu. Je to právě tato únava, díky níž je malá siesta v době po obědě tak osvěžující, účinná a zdravá! Masírování malíčku může v této chvíli dodat velmi vítaný přísun energie, který nahradí šálek kávy, když si nechcete nebo nemůžete dovolit přestávku.

Teď je vhodné připomenout, že znalost časů vrcholných fází orgánů je použitelná také jako diagnostický nástroj. Jestliže se například pravidelně probouzíte ve tři hodiny ráno (ve čtyři hodiny letního času), pak to poukazuje na zatížené plíce – ať už má toto zatížení jakýkoliv původ. Můžete okamžitě prsty harmonizovat prsteník. Často to stačí, abychom zase usnuli. Nemělo by vás to však odradit od toho, abyste začali pátrat po příčinách. Masáž prstů v tomto případě znamená účinnou překlenovací pomoc. Jestliže si na ni zvyknete, dostaví se zlepšení.
Jako další diagnostická funkce může posloužit lehká bolest, která občas vychází z určitých kloubů prstů. Když vás bolí kloub na ukazováku, jsou např. zatížené ledviny nebo močový měchýř, nebo svalový systém trpí nějakou zátěží, např. neodbouranými kyselinami atd.

Práce s prsty – šest funkčních okruhů

Základní pravidlo zde zní: Každému prstu lidské ruky a bodu ve středu dlaně jsou přiřazeny funkční okruhy:

Hluboké vrstvy kůže: Co mají společného prsteník, plíce, tlusté střevo a hluboké vrstvy kůže? Lidé s nemocnými plícemi mají většinou vždy matnou, špatně prokrvenou pleť. Plíce regenerují v době od tří do sedmi hodin ráno. Proto totéž vidíme často i u lidí, kteří v té době nemohou spát -u pracujících na směny, u matek s dětmi, které se v noci budí, atd.
Hluboké vrstvy kůže potřebují tedy stejně jako plíce k regeneraci klid v časných ranních hodinách. Díky práci prstů na prsteníku lze někdy rychle vykouzlit život i na bledých tvářích.

Povrch kůže: Žaludek, slezina, palec.Jestliže prospíte dobu mezi sedmou a jedenáctou hodinou ranní, probudíte se zpravidla mnohem ,, zmačkanější “, než když vyskočíte z postele v sedm hodin ráno – nezávisle na délce spánku! ,, Držet palce „ pomáhá, abychom se probrali, hodili starosti za hlavu a vyhladili si tváře.

Kostní systém: Srdce, tenké střevo a malík jsou pevně spjaty ve funkčním okruhu. V embryonálním vývoji a později v dětství zažívá kostní systém vývojové posuny v době, kdy Měsíc prochází znamením Kozoroha, ale také zvlášť mezi jedenáctou hodinou dopoledne a třetí hodinou odpoledne – prostřednictvím činnosti srdce a tenkého střeva. Když trpí tyto orgány, trpí i vývoj a udržování kostního systému. Práce prstů na malíku je v této době skoro jako kalciová a vitamínová injekce pro unavené kosti.

Svalový systém: Když ledviny dobře nepracují – např. když málo pijeme – nemůže ani močový měchýř úspěšně vykonávat svou práci. Automaticky dochází k ukládání nečistot ve svalovém systému a zpočátku k jistému druhu ,, minirevmatu “.Již víme, že klouby prstů lze využít i jako ,, diagnostické přístroje “. Když trochu bolí klouby ukazováku, měli by jste se pustit do masáže prstů a – hodně pít! S největší pravděpodobností jsou totiž právě přetíženy ledviny nebo močový měchýř. Možná svaly sužuje zátěž nečistot. Nebo máte z něčeho strach?
Revmatici často cítí právě větší bolesti odpoledne nebo večer, mezi třetí až sedmou hodinou odpoledne, protože kvůli souvislosti určitého času ledvin, popřípadě močového měchýře a svalové činnosti se nečistoty více ukládají a intenzivněji se projevují.

Životní zdroj: Doba mezi sedmou až jedenáctou hodinou večerní je spojena se středem ruky , bránicí, funkci pupku a funkčního okruhu životního zdroje.
Práce prstů ve středu dlaně vám pomůže rozlišit podstatné od nepodstatného. A uvede vás do styku s vaším životním zdrojem.

Krevní sytém: Pod pojmem krevní systém není myšlen oběhový systém sám o sobě, se sítí žil, tepen a s centrem v srdci, nýbrž funkce krve jako živitelky a detoxikátorky těla. Člověk, který není sám se sebou smířen, způsobuje v krevním systému zmatek. Dokonce i chemické složení krve se mění. Před výbuchem vzteku a po něm je krev zcela jiná. Příroda to velmi moudře zařídila tak, že krev regeneruje v době od jedenácti hodin večer do tří hodin ráno – nejlépe ve spánku. Přiřazený prst – prostředník.
Platí, že negativní vlivy alkoholu, pocitů atd. mají v těchto čtyřech hodinách dvojnásobně až trojnásobně silnější negativní účinek – na žlučník a játra, na krevní systém.

Šest stavů mysli

Zajímavý a hodnotný je poznatek souvislosti mezi stavem mysli a práci prstů.
Každému prstu lidské ruky a bodu ve středu dlaně jsou přiřazeny hluboce zasahující negativní stavy mysli. Technikou práce prstů lze prostřednictvím příslušných prstů a bodu ve středu dlaně pozitivně ovlivnit přiřazené stavy mysli – ve smyslu zmírnění, uvolnění, uklidnění, zeslabení, povzbuzení. Dříve znalo práci prstů každé dítě a lidé používali různé říkanky,aby si zapamatovali vše, co se týkalo stavu mysli.
Palec přináší starosti, ukazovák strach.
Hněv je skrytý, smutek přišel na práh.
Zanech přetvářky, jinak tě potká zoufalství,
odevzdej své ruce Boží milosti.
Příliš o těchto verších nedumejte, byly vymyšleny jen pro zapamatování, ne proto, aby skrývaly nějaký hluboký smysl. Poslední řádek měl připomínat, že k sobě přiložené dlaně přinášejí harmonizaci – negativních stavů mysli i postižených orgánů a funkčních okruhů.

Práce prstů na ovlivnění stavu mysli je jednoduchá a snadno zapamatovatelná. Několik příkladů:
– Uchopte se za palec, když vás sužuji chronické starosti. A radujte se, když se chmury po několika minutách rozplynou. Poznámka: Když intenzivně držíte palce, dýchání může být mnohem mělčí, protože palci probíhá druhý plicní meridián (jak je známo z akupunktury a jógy) a sevřením ho zablokujete. Proto je dobré po tomto stisku všechny prsty natáhnout a uvědoměle zhluboka dýchat.

-Když musí vaše dítě jít k zubaři, zapracujte na jeho ukazováku. Uklidní se, jako by jste mu předčítali jeho oblíbenou pohádku před spaním. Máte také strach ze zubaře – držte si ukazovák. Nebo i jinde než u zubaře.

– Sevřete prostředník, když se v práci vyskytne situace, že se vám chce vybuchnout vzteky, protože se vám děje křivda! Zachováte si chladnou hlavu, abyste si mohli naplánovat další krok.

– Váš prsteník je na řadě, když máte důvod ke smutku, když se musíte rozloučit s něčím či někým milovaným. Ulehčíte své mysli.

-Práce prstů na malíku vám pomůže odbourat potřebu být stále někým jiným, než ve skutečnosti jste. Jestliže jste ,, příliš dobří „ na úkor vlastního života, může vám malík poskytnout potřebnou odvahu, abyste vykročili z přetvářky do reality. Být oblíben na základě role, kterou hrajete, patří k nejnamáhavějším věcem na světě. Práce na tomto prstu také pomůže jasněji poznat smysl lži, kterou člověk plánuje – a pak raději zůstat u pravdy.

– A nakonec bod zoufalství střed dlaně. Stisk tohoto bodu může být první pomocí v nepříjemných situacích, které na první pohled nemají východisko. Často přitom dojde k poznání, že vždy existuje východisko. Na tento bod by jste neměli zapomínat, když vás postihne nával deprese. Deprese téměř vždy znamená, že ,, zvítězil hněv „ a obrátil se směrem dovnitř. Nejprve tedy zpracujte střed dlaně a pak prostředník.

Práce prstů dokáže velké věci. Každý člověk, který má sklony k černému vidění, by se měl pokusit prostě jen držet palce. Životní energie okamžitě procitne a to je první krok k prolomení začarovaného kruhu. Jestliže pak najdete odvahu pohlédnout do očí příčině svého problému, mohli byste udělat další – malý – krok, pak další a další.Organismus se postupně dokáže vrátit k optimálnímu stavu a funkčnosti.

Tváří v tvář výdobytkům naší bláznivé společnosti zaměřené na výkonnost jsme si vypěstovali přesvědčení, že takové malé kroky jako je držení palců a všechny další, které následují – jako např. pití většího množství vody -, ani nestojí za ,, námahu „. Mezi plným zdravím, výpadkem a nemocnicí nám často chybí odvaha ke kompromisu. Když vám oteče koleno, nesmiřujte se s tím, že si jen mechanicky nebo chemickými prostředky dáte ,, vytáhnout vodu “, abyste později trpěli vedlejšími účinky nebo byli vystaveni opakování stejného problému. V klidu si rozmyslete, co by mohlo být příčinou. Skladiště vody si tělo zřídilo, abychom je neotravovali. Měli bychom se zřejmě postarat o dostatek vody do ,, pračky „ (jater, ledvin, močového měchýře). Pátrejte po příčinách a teprve pak si zvolte terapii. A každý den si dopřejte několik minut cvičení s Měsícem. Jen odvahu!

Dvanáct malých energetických spirál v průběhu dne.

Každé znamení Zvěrokruhu, jímž Měsíc v průběhu své 28denní pouti Zvěrokruhem prochází, ovlivňuje určité orgány a oblasti těla. To je střední energetická spirála od Berana k Rybám, od hlavy k nohám. Podobně se každé znamení Zvěrokruhu nachází v průběhu dne ve vzájemném působení s dvanácti dvouhodinovými malými energetickými spirálami.

Energetické spirály lze shrnout takto: velká energetická spirála odpovídá pouti Slunce Zvěrokruhem v průběhu jednoho roku, dvanáct středních energetických spirál odpovídá pouti Měsíce Zvěrokruhem během lunárního měsíce (28 dnů), dvanáct malých energetických spirál odpovídá pouti hodin dne Zvěrokruhem. Ve vědění o Měsíci, je skutečností, že na všechno živé má vliv nejen postavení měsíce ve Zvěrokruhu, nýbrž zároveň i aktuální čas ve Zvěrokruhu.

,, Malé energetické spirály „ si můžeme představit jako jednotlivé úseky energetické dálnice v těle, jimiž v ,, příslušných „ sektorech protéká energie po dobu dvou hodin určitým směrem a určitými stanicemi. Když například pocítíte v některém bodě podél těchto dvanácti úseků dráhy nevolnost nebo bolest, pak je některá z průchozích stanic přetížená, jiná nedostatečně zásobená – téměř jako přiškrcení toku energie, která má před zúžením za následek dopravní a za ním vzduchoprázdno.Bolesti nejsou z energetického pohledu nic jiného než zablokována energie, nahromaděná podél energetických okruhů v těle. Platí to i opačně. Chronické bolesti v určitých orgánech a poruchy tělesných funkcí mohou mít přesně stanovitelné účinky na duši.
Toto vzájemné působení mezi tělem, duší a časem můžete využít nejrůznějším způsobem.

V následující tabulce najdete:

Práce prstů a malé energetické spirály a vzájemné účinky.(Časy budou uvedeny v normálním čase, v letním se posouvají).

Prsteník

plíce

3-5 hod.

hluboká vrstva kůže

smutek

Beran

Prsteník

tlusté střevo

5-7 hod.

hluboká vrstva kůže

smutek

Býk

Palec

žaludek

7-9 hod.

povrch kůže

starosti

Blíženci

Palec

slezina

9-11 hod.

povrch kůže

starosti

Rak

Malík

srdce

11-13 hod.

kostní systém

přetvářka

Lev

Malík

tenké střevo

13-15 hod.

kostní systém

přetvářka

Panna

Ukazovák

močový měchýř

15-17 hod.

svalový systém

strach

Váhy

Ukazovák

ledviny

17-19 hod.

svalový systém

strach

Štír

Střed dlaně

bránice

19-21 hod.

zdroj života

zoufalství

Střelec

Střed dlaně

oblast pupku

21-23 hod.

zdroj života

zoufalství

Kozoroh

Prostředník

žlučník

23-1 hod.

krevní systém

hněv, vztek

Vodnář

Prostředník

játra

1-3 hod.

krevní systém

hněv, vztek

Ryby

Zpracováno podle knihy Cvičíme s Měsícem od autorů Johanna Paunggerová, Thomas Poppe.


Převzato z: www.zeny.cz