Cesta k duze

Rubriky

Raduj se ze změn

autor: | Čvn 2, 2019 | Nezařazené | 0 komentářů

Raduj se z každé změny, kterou ti život přinese

Podíváme-li se v klidu na svůj dosavadní život, nejspíš s úžasem zjistíme, že to, co nám přineslo štěstí a naplnilo nás radostí a pýchou, byly většinou změny. Častokrát jsme se už předem horečnatě těšili a nemohli se dočkat, až to nastane. Mnoho těchto změn jsme si uchovali v paměti jako velmi významné okamžiky.

Takovým významným okamžikem může být první den v mateřské škole, první školní den s aktovkou na zádech, vzrušující pocit, když jsme drželi za ruku svou první přítelkyni nebo prvního přítele, první polibek, první auto, první vlastní byt, začátek studia, první zaměstnání, do něhož jsme nastoupili s pyšným pocitem, že konečně sami vyděláme peníze, první manželství, první dítě… Vždy to byl první okamžik, který změnil náš život.

To, co nám přineslo štěstí, byly vždy změny.

Změny tedy byly tím, co nás pokaždé obohatilo, něco, čeho jsme se nemohli dočkat. Bylo to nové, neznámé a napínavé, a stálo za to přijmout to jako výzvu.

Je to zvláštní, ale tento pocit se v průběhu času vytrácí. Změnu vidíme vždy spíše jako něco negativního a mnoho lidí se změn bojí. Raději žijí v jednotvárnosti všedního dne, než aby se postavili novým výzvám. Ale právě tím pak ztrácíme nejen svou schopnost opravdu žít, ale i schopnost prožívat štěstí.

Teprve změna nás vybudí a umožní nám naplno žít.

Každý, kdo se už alespoň jednou stěhoval, ví, jak to bylo krásné, když začal prozkoumávat své okolí – objevil pekařství za rohem, nový obchod s oblečením, poštu, zjistil si odjezdy tramvaje. Jak o tom vykládal všem svým přátelům a s jakou radostí poznával nové přátele a známé. Už samotné stěhování, a je jedno, zda to bylo přestěhování v jednom místě nebo na druhý konec republiky, v nás vzbudilo euforii.

Ať už jsme se stěhovali dobrovolně, nebo v důsledku nešťastných okolností, objevili jsme zanedlouho i věci, z nichž jsme měli opravdu radost.

Změnu nemusí přinést pouze stěhování. Někteří lidé ožijí, když si kompletně přeorganizují byt, přestaví nábytek nebo začnou využívat místnosti k jiným účelům a objeví pro sebe něco nového.

Někdy může přinést pocit uspokojení třeba nové pracovní místo.

Žít život znamená být zvědavý.

Budeme-li lpět na starých, nepotřebných věcech a každodenní jednotvárnosti, bude nás to držet zpátky, v nudě. Nedovolí nám to objevit nic nového, o čem si myslíme, že by nás mohlo potěšit.

A tak lidé sedávají po večerech na stejné pohovce, dívají se na stejnou televizi, přepínají stejným dálkovým ovladačem, protože v jejich blízkosti není nic nového, co by mohli objevovat.

Mnoho partnerství upadá do osamělosti bezútěšného každodenního stereotypu, protože si nechtějí vpustit do života změny. Hledají změnu často tak, že kupují nové věci. Novou televizi, nové dálkové ovládání, novou pohovku. To ale nepřinese do života žádnou skutečnou změnu.

Když zažijeme nové věci, začneme znovu cítit štěstí.

Rozhodni se, že od tohoto okamžiku začneš dělat něco jinak, než dříve. Probuď se!

Venku na tebe čeká spousta možností, které ti umožní se dále rozvíjet. Začni s tím, po čem jsi vždycky toužil. Pusť se do toho a nevzdávej se, dokud to neuskutečníš. Doposud ses od jiných lidí odlišoval tím, že zatímco ostatní o kus postoupili, ty jsi to mezitím vzdal. Vpusť si do života změnu – je to jediná stálice ve tvém životě.

Změna není nic špatného. Je to něco, co v životě zcela vědomě hledáme a co by mělo být jeho součástí.

Držíme-li se jen svých zvyklostí, bráníme tomu, aby k nám přišlo štěstí. Trčíme na jednom místě, než abychom šli kupředu, jak jsme to dělali, když jsme byli malí.

Abychom začali nově žít, nemusíme někdy ani moc měnit.

Pochopitelně není vždy úplně jednoduché provést změny, zvláště proto, že jsme našemu rozumu dlouhou dobu vštěpovali, že změna je náš nepřítel. K takovému kroku potřebujeme důvěru a bezpečí. Nejlépe si na tuto myšlenku zvykneme, když se jí ihned nezahltíme, ale začneme po malých krůčcích. Postupně si budeme uvědomovat, jak úžasně na nás změny působí.

Můžeme zvolit jinou trasu pro cestu do práce, můžeme jít nakoupit do jiného supermarketu nebo podniknout cestu na místa, kde jsme ještě nikdy nebyli. Máme na výběr z obrovského množství různých možností. Neuzavírejme se před nimi.

Jednou například vstaň dříve než obvykle, abys měl více času na cestu do práce. A vydej se na cestu jen ulicemi, kterými jsi ještě nikdy nešel. Jdi pozorně a všímej si okolí. Možná objevíš nové věci, které se ti budou v životě hodit – třeba nové obchody, malý parčík, květinářství, zajímavou výstavu, malé kino se speciálním programem, kočovný cirkus, restauraci. A ačkoliv jsi pořád ve stejném městě, zažiješ úplně nové věci.

Celý náš život může být takový. Úžasná sbírka nových zážitků. Chceme-li zůstat čilí a plní života, potřebujeme vybočit ze zajetých kolejí a začít zkoumat a objevovat nové možnosti. Když nasbíráme dostatek zkušeností s malými změnami, budeme mít odvahu na větší změny. Tak, jak jsme to dělali dříve.

Popřemýšlej, jaké změny by ti do života přinesly radost.

Čeho chceš v životě dosáhnout? Jaké máš cíle? Chceš zažít něco, co jsi ještě nikdy nezažil? Je něco, co jsi vždycky chtěl, ale neměl jsi na to čas nebo příležitost? Jakou změnu bys chtěl zažít společně s partnerem? Jaká je tvá největší touha? Po čem toužíš, i když víš, že by ses cítil trapně, kdyby se to dozvěděli ostatní?

Projdi si všechny tyto body. Zabývej se jimi. Život je plný výzev, které nám mohou přinést hluboký pocit štěstí. Každá z nich pozmění náš život a přinese nám uspokojení. Opět se vrátíme do života – podobně jako tenkrát před lety, kdy jsme se poprvé vydali na cestu do školy, obtíženi velikánskou aktovkou.

Štěstí je… přijímat do života změny, stále znovu a znovu.

* * *

– z knihy Jednoduše buďte šťastní, Pierre Franckh

Převzato z: https://andelskydenik