Cesta k duze

Rubriky

Země

autor: | Čvc 8, 2017 | Nezařazené | 0 komentářů

Země – oběh – 15.7.-14.9. – rovnováha jin a jang, souvisí s vlhkem.

Léto vrcholí, plody země pomalu dozrávají a koloběh roku se dostává ke svému středu. Pozdní léto je doba dozrávání, úrody a rovnováhy. Tento čas představuje střed všeho dění, v lidském životě „úrodu“ a plné užívání si toho co jsme dosáhli. Zastupujícím elementem je země, která vedle pozdního léta v průběhu roku propojuje i jednotlivé elementy. Tyto přechody „Doyo“ představují 4x v roce 18 dnů vždy mezi elementy dřeva, ohně, kovu vody a dřeva tj. přechody mezi jarem, létem, podzimem, zimou a dalším jarem). V průběhu dne země představuje odpoledne. Element země je element středu. Země je jako naše matka, která zásobuje a vyživuje naše fyzické tělo. Bez ní bychom neměli půdu pod nohama ani místo, kde bychom mohli postavit dům pro naše fyzické tělo. V jejím živém nitru spočívá síla, ochrana a bezpečí. V cyklu pěti elementů má země zvláštní postavení. Tvoří střed, kolem něhož se všechno otáčí, vyrovnává a zprostředkovává kontakt všech ostatních prvků. Jejím principem je opatrování a péče. Země tvoří střed všech čtyř ostatních energií, z ní všechno pochází a zase se k ní všechno navrací. Země v energii roku představuje příjemné teplo pozdního léta, proměnu ročních období, i bod obratu v cyklu jednoho roku. V koloběhu života je energie Země obdobím dospělosti, zralosti, v koloběhu dne se projevuje v příjemné atmosféře odpoledne, které míjí, ale dosud ještě nenastal večerní chlad.

Našim spojením se Zemí je fyzické tělo. To je stejně jako Země schopno obnovovat svou vlastní energii prostřednictvím vyváženého oběhu energie. Stejně jako Země potřebuje oheň Slunce, potřebuje i naše tělo oheň. Máme-li teplo a světlo, které nám poskytuje oheň, země nám dává novou úrodu. Víme, jak lze uplatnit to, co jsme až dosud vytvořili. Známe smysl našeho předchozího snažení a to nám poskytuje širší úhel pohledu. Vidíme více a můžeme si položit nové otázky. Můžeme vstoupit do nového koloběhu na vyšší úrovni. Růst může začít znovu.

Dávání – princip oběhu, který symbolizuje země, nám umožňuje začít nový cyklus. Máme možnost získat novou energii. Pokud však budeme čekat na to, až ji dostaneme, budeme čekat do nekonečna. Novou energii získáme, pustíme-li se do nového objevování. Chceme-li něco dostat, musíme napřed něco dát. Čím více do toho dáváme, tím více dostaneme. Novou životní energii získáme, jestliže do nového cyklu vložíme svůj vlastní život a sebe sama a začneme na vlastní kůži hledat nové zkušenosti.

Braní – nové zkušenosti nám mnohdy připadají zajímavé a rádi bychom se pustili do jejich objevování, kdyby kromě svých světlých stránek neměly i ty stinné. Nedá se však nic dělat. Musíme brát vše, co k novým věcem patří. Ve skutečnosti je důležité brát si maximum právě z těch nepříjemných situací. Nevezmeme-li si totiž z příslušné situace všechny potřebné informace, budeme se do ní muset vrátit.

Charakteristika typu země zemská fáze proměny pomáhá člověku postavit se ve světě realisticky na vlastní nohy a optimisticky a s důvěrou hledět dopředu. Země se stará, aby nám zásoby, které jsme v létě načerpali, doslova i přeneseně vystačily na celou zimu. Jestliže však není energie země v rovnováze, mění se přirozená předvídavost v tíživou starost, odrážející se v žaludku. Neustálé přemýšlení vede k roztržitosti a těžkomyslnosti. Obava člověka, že není dost dobrý, jej vyvádí z rovnováhy, často pak ze sebe vydává příliš mnoho a vyčerpává tak svou energii. Vyvážení dráhy žaludku a sleziny vhodným energetickým cvičením či ošetřením pomáhá při zmatku a nejistotě najít znovu půdu pod nohama a uzemňuje a posiluje náš střed, tzv. hara. Pomáhá nám vrátit se z toku zavádějících myšlenek zpátky na zem a podporuje naše soustředění. Z emocí pak bude převládat tvořivost, apatie a úzkost zmizí. Z barev bude tomuto typu dělat dobře žlutá a hnědá.

Zdraví – z tělesných orgánů náleží k elementu země orgán jang žaludek a orgán jin slezina se slinivkou. Základní orgán elementu země, slezina, byla v čínské medicíně považována za orgán středu a byla chápána šířeji ve smyslu našeho žaludku, sleziny, slinivky břišní a tenkého střeva, tedy orgánů trávicího procesu. Základním úkolem sleziny je optimální zpracování potravy v těle. Slezina přeměňuje potravu a nápoje na krev. Stará se o to, aby každý orgán mohl využívat pro svou potřebu chuť, která podporuje jeho činnost, tedy kyselé pro játra a žlučník, hořké pro srdce a tenké střevo, sladké pro slezinu a žaludek, ostré či pikantní pro plíce a tlusté střevo a slané pro ledviny a močový měchýř. Kontrolkou pro funkci těchto orgánů jsou ústa a zadní část jazyka. Při špatných funkcích se tvoří afty, boláky. Další kontrolkou jsou svaly, cévy. Oboje bývá ochablé, spadlá horní oční víčka, poruchy svěračů, výhřezy orgánů (zejména u žen), křečové žíly, nebolestivé modřiny a petechie, což jsou droboučké krevní výronky pod kůží. Dále bývá vystouplé břicho, často cukrovka a leukémie. Ze smyslů převládá chuť, bývá v ústech sladko a zároveň je chuť na sladkosti.

Strava v pozdním létě – v tomto období je důležité mít ve své stravě všeho s mírou. Země je vyjádřena sladkou chutí. Země rozděluje tekutiny v organizmu, zajišťuje elasticitu tkání a svalů, zvlhčuje, přináší pocit nasycení. Energetickou rovnováhu žaludku a sleziny poškozuje rychlé jezení, fast food strava (hamburgery apod.), chemická aditiva v potravinách i potraviny, oslabené dlouhým transportem. Naopak příznivě na naše trávení a uvedené orgány působí, jíme-li s chutí a v klidu. Příliš mnoho tuku, mléka, bílé mouky a sladkého vytváří v těle vlhkost a hlen, energie sleziny pak nemůže volně klesat dolů, stoupá vzhůru do plic, ukládá se na průdušky a může způsobit alergie či astma. Energii sleziny rovněž oslabuje extrémní duševní práce, nadměrné učení a přemýšlení. Proto je důležité dbát i na dostatečný odpočinek a podpořit léčbu sleziny také zdravou a vyváženou stravou. Nejvhodnější kuchyňskou úpravou potravin je krátké povaření do 10 minut.

Příklad potravin typických pro element země:

Obiloviny: sladká rýže, kukuřice

Luštěniny: hrách, cizrna

Zelenina a ovoce: sladce chutnající druhy zeleniny jako dýně a mrkve, sladká jablka, hrušky

Živočišné bílkoviny: mléko, smetana

Ostatní: oleje, vanilka, med, rozinky, mandle, tofu

Pro www.cestakduze.webnode.cz. zpracovala Světluška. Tento článek nebo jeho části může být dále šířen a kopírován pouze pro nekomerční účely, pokud bude připojena celá tato poznámka i s aktivním odkazem. Děkuji za pochopení.