Cesta k duze

Rubriky

Oheň

autor: | Čvc 26, 2018 | Nezařazené | 0 komentářů

Oheň – uplatnění – období 15.5.-14.7. – plný jang, souvisí s horkem a teplem.

S přibývajícím teplem přechází jaro postupně v léto, jemuž z pěti prvků přináleží element ohně a v lidském životě představuje čas růstu a dospívání, v jednom dnu zastupuje dobu oběda. Princip ohně se dotýká lásky, radosti, světla a smíchu. Odpovídá období, kdy slunce stojí nejvýše, dny jsou čím dál delší a příroda se rozdává plnými hrstmi. Oheň je velice podnětný a silný element, související s komunikací mezi lidmi, láskou, radostí, sexualitou a slavnostmi, které potěší zejména srdce. Principem ohně je pohyb vzhůru, od země k nebi, od hmoty k duchovní sféře a hlavně k uvědomění. Oheň je nepochopitelný a neuchopitelný element, který nás povzbuzuje a zahřívá. Nejzřetelněji se nepochopitelná, proměnlivá síla ohně projevuje v lásce. Spálí vše, co není pravé a ve svých plamenech nechá zmizet naše masky.

Prvku oheň předchází prvek dřevo, které můžeme za pomoci ohně přeměnit na světlo a teplo. Světlo je symbolem informací a teplo je symbolem smyslu. Pomocí ohně můžeme zpracovat výsledky (dřevo) svého dosavadního snažení. Potřebujeme zjistit, jak můžeme uplatnit to, co jsme vytvořili. Nezáleží na tom, zda to bylo prospěšné, či nikoli. Uplatnit lze i poznání, že tudy cesta nevede. Velké schopnosti a rozsáhlé znalosti jsou k ničemu, nedokážeme-li je uplatnit. Naopak sebenepatrnější či sebehorší zkušenost může mít cenu zlata, pokud ji správně uplatníme.

Šetření – pokud chceme své zkušenosti uplatnit, musíme do toho vložit svou životní energii. Začneme-li najednou příliš mnoho projektů, nebudeme mít na žádný z nich dostatek energie. Se svou životní energií musíme šetřit a musíme ji vložit jen do toho, co je skutečně připraveno. Nejlépe totiž hoří staré dřevo. Čerstvé dřevo příliš kouří a může oheň zadusit.

Utrácení – na druhé straně staré dřevo je třeba spálit. Jinak se stává neužitečným haraburdím a zabírá prostor, který potřebujeme pro nové. Získané zkušenosti je třeba uplatnit a k tomu je zapotřebí využít všechnu energii, která je nezbytná. Šetření zde není na místě, je třeba utrácet.

Charakteristika typu oheň – pokud v sobě nosíme zdravou energii ohně, jsme schopni lásky a můžeme prožívat krásné vztahy. Dokážeme dávat i přijímat, akceptujeme ostatní takové, jací jsou a sami jsme vnitřně vyrovnaní. Ohniví lidé se snadno nadchnou, mají tak říkajíc srdce na dlani a rozzářené oči. Emocí ohně je radost spojená se sluncem v srdci. Oheň je velice podnětný a silný element, související s komunikací mezi lidmi, láskou, radostí, sexualitou a slavnostmi, které potěší zejména srdce. Tomuto typu bude dělat dobře některá z těchto barev – červená, oranžová, světle zelená a jasně modrá.

Zdraví – Oheň znamená teplo a světlo, v organizmu jej vyjadřují orgán jin srdce a krevní oběh a orgán jang tenké střevo s trojitým ohřívačem. Aktivací energie ohně otevíráme své city a rozproudíme energii nahromaděnou v hrudníku směrem do rukou, protože všechny čtyři dráhy probíhají po pažích. Srdce ovládá oběhový systém, jazyk a barvu v obličeji. Podle lesku očí můžeme poznat, jak se kdo cítí. Srdce bývá také nazýváno králem svého lidu, protože neustále umožňuje krvi, aby proudila do žil a cév. K problémům dotýkajícím se energie ohně patří odchylky krevního tlaku, silné pocení, návaly horka, neklid, hysterie, nespavost (problémy s usínáním a předčasným probuzením), vyčerpanost, únava a poruchy řeči. Výrazem poruchy energie srdce mohou být i červené tváře nebo naopak velmi bledý obličej, stejně jako studené ruce a nohy.

Tenké střevo zajišťuje regulaci příjmu a využívání potravy – i duchovní potravy – a schopnost rozlišit podstatné od nepodstatného a dokázat vše potřebné využít. Ochránce srdce, vztahující se k oběhu a sexualitě a chránící srdce před poškozením a nakonec tzv. trojitý ohřívač, energetický orgán, rozděluje energii po celém těle.

V období ohně dosahujeme maximální aktivity. Je to jediné období, kdy si tělo dokáže udělat zásoby výživy. Ale jen do vyčištěného těla. Přijímá a ukládá živiny na horší časy. Ze soustav je zde nejvíce ovlivňován endokrinní systém. Kontrolkou pro funkci srdce je špička jazyka. Pokud je funkce srdce špatná, lidé mívají tyto obtíže: hořko v ústech, onemocnění cév, předinfarktový stav lze rozpoznat dle nafialovělého zbarvení špičky jazyka. Ze smyslů v ohni sídlí hmat.

Strava v letním období – v létě, v období ohně, dominuje energie, která jde do prostoru, je horko a sucho. Potrava by proto měla vyvážit tyto atributy tak, aby byl organismus v harmonii. Potraviny podporující element ohně jsou hořké chuti, vysušují, snižují napětí v organizmu, usnadňují trávení a mohou být nápomocné při řešení nadváhy. Příkladem takovýchto potravin jsou tmavě zelené listy salátů a divokých bylinek. V létě jsou nejvhodnější lehká studená anebo jen krátce tepelně upravovaná jídla. Vynechejte dlouhé vaření, pečení a smažení. Při přípravě jídel omezujte sůl a naopak používejte větší množství tekutin. Zmrzliny a ledové nápoje nejsou ani v létě vhodné. Tyto oslabují naše trávení a především chladná energie působí tak, že stahuje tělo, což může vyvolat zadržování tekutin (potu a horka) uvnitř těla. V jídelníčku je tedy nahradíme tak, že zvyšujeme podíl ochlazujících potravin, hlavně salátů a různých natí, z obilovin volíme raději lehké, častěji zařazujeme kukuřici a výrobky z ní, požíváme méně solí a spotřebu masa a tuků snižujeme na minimum. Konzumujeme větší množství ovoce než v jiných obdobích roku a nezapomínáme na dostatečný přívod vhodných tekutin.

Příklad potravin typických pro element oheň:

Obiloviny: pohanka, amarant

Luštěniny: červené fazole

Zelenina a ovoce: špenát, kapusta, čekanka, rucola, mangold, listy pampelišky, brusinky

Živočišné bílkoviny: grilované maso

Ostatní: oregano, muškát, kakao

Pro www.cestakduze.webnode.cz. zpracovala Světluška. Tento článek nebo jeho části může být dále šířen a kopírován pouze pro nekomerční účely, pokud bude připojena celá tato poznámka i s aktivním odkazem. Děkuji za pochopení.