Cesta k duze

Rubriky

Meridiány

autor: | Srp 20, 2017 | Nezařazené | 0 komentářů

Meridiány

Co jsou to meridiány

Meridiány jsou energetické dráhy – proudy uvnitř našeho těla, které odpovídají za tok energie čchi od orgánu k orgánu. V lidském organismu je 12 hlavních párových meridiánů a 2 meridiány nepárové, které odpovídají za stálý průtok čchi a krve k orgánům a k povrchu těla. Kromě nich existuje ještě 8 zvláštních meridiánů, které nesouvisí s orgány, nýbrž slouží k tomu, aby regulovaly průtok a hladinu energie v hlavních meridiánech. Meridiány mají vliv jak na fyzickou tak i na psychickou kondici. Pokud je tok energie v meridiánech v rovnováze, cítíme se i my v rovnováze a harmonii.

https://cestakduze.webnode.cz/_files/200010643-8b8b48c856/Meridiany%20(1).jpg

Jsou pojmenovány podle orgánů, které určují jejich funkci a podle principů jing a jang, proudí celým tělem. Na přední straně těla vedou meridiány jinové – mají směr od chodidel – přes nohy, hrudník až ke konečkům prstů na rukách (po ruce běží po vnitřní straně). Na zadní straně těla vedou meridiány jangové – začínají na hlavě (v obličeji), proudí přes záda buď opět ke konečkům prstů, ale po loketní straně paže, nebo proudí přes záda, po zadní straně nohou až ke konečkům prstů na nohách. Jsou sestaveny do párů, které jsou v podstatě jinovými a jangovými aspekty téže kvality energie čchi. Energie čchi proudí z jednoho meridiánu do druhého ve smyčce. Takže například meridián plic končí v těsné blízkosti počátku meridiánu tlustého střeva, na konci meridiánu tlustého střeva začíná meridián žaludku a tak dále.

Podrobný popis jednotlivých drah meridiánů najdete zde.

Na každém meridiánu se nacházejí akupunkturní body. Když je některý z akupunkturních bodů ucpaný, v těle dochází k nerovnováze. Meridiány tvoří dohromady energetický oběh. Energie čchi proudí v přesně určených drahách a časovém pořádku. Každý meridián tedy zároveň souvisí s určitou časovou dobou, ve které jeho energie vrcholí, stává se součástí jednotlivých orgánů, oživuje je a udržuje v činnosti a vzájemné harmonii.

Orgánové hodiny – podrobný popis najdete zde.

3.00 – 5.00 meridián plic, element kov

5.00 – 7.00 meridián tlustého střeva, element kov

7.00 – 9.00 meridián žaludku, element země

9.00 – 11.00 meridián sleziny/slinivky, element země

11.00 – 13.00 meridián srdce, element oheň

13.00 – 15.00 meridián tenké střevo, element oheň

15.00 – 17.00 meridián močového měchýře, element voda

17.00 – 19.00 meridián ledvin, element voda

19.00 – 21.00 meridián obalu srdce, element oheň

21.00 – 23.00 meridián trojitého ohřívače, element oheň

23.00 – 1.00 meridián žlučníku, element dřevo

1.00 – 3.00 meridián jater, element dřevo

https://cestakduze.webnode.cz/_files/200010636-b06f5b1678/organove-hodiny.jpg

Meridiány a aktivní body na jejich průběhu jsou styčnými kanály mezi organismem jejich energetickým polem. Energetický odpor bodů není stálý, ale mění se v souvislosti se zdravotním stavem organismu a jednotlivých orgánů. Doba, kdy se porucha projevuje jen na energetické úrovni je poměrně dlouhá. V té době se dá snadno předejít propuknutí nemoci.

Meridiánové cykly

Meridiánové dráhy sice vypadají komplikovaně, ale jakmile se postup jednou naučíte, poznáte, jak je vše jednoduché. Existují tři hlavní meridiánové cykly, které dohromady vytvářejí celkový tok energie v těle.

Každý cyklus zahrnuje 4 meridiány. Jako automasáž je můžete opakovat několikrát denně.

První cyklus:

meridián srdce

meridián tenké střevo

meridián močového měchýře

meridián ledvin

Druhý cyklus:

meridián krevního oběhu

meridián trojitého ohřívače

meridián žlučníku

meridián jater

Třetí cyklus:

meridián plic

meridián tlustého střeva

meridián žaludku

meridián sleziny/slinivky

Uvedený postup vychází z přímých a zpětných vazeb, zajišťujících stabilitu energetického systému.

Jak harmonizovat meridiány

Meridiány můžeme ovlivňovat pomocí harmonizačních cvičení jako je jóga, taiči, čchi-kung, pomocí automasáží, masáží shiatsu, působením energie Reiki, akupresurou nebo akupunkturou, prací se světelnými drahami. Můžeme také použít meditaci o proudění toku energie v meridiánech. Podrobnější návody najdete zde.

Informace čerpány z knih: Andělé léčí Světlem – Trudi Thali, Učebnice základů Reiki – Jarmila Riegerová

Pro www.cestakduze.webnode.cz napsala Světluška. Článek nebo jeho části je možné šířit dál pouze pro osobní potřebu a k nekomerčním účelům, pokud bude připojeno celé znění této poznámky včetně aktivního odkazu na uvedené stránky. Děkuji za respektování této podmínky.