Cesta k duze

Rubriky

Proč delfíni nejezdí na dovolenou

autor: | Pro 28, 2016 | Nezařazené | 0 komentářů

Proč delfíni nejezdí na dovolenou

Dovolená má své nepopiratelné kouzlo. Na chvíli můžeme zažívat svobodu, cítit vzrušení z poznávání nového a pořádně si odpočinout. Pro delfíny – a také psy, kočky a další zvířata – je však představa, že by se měli cítit tak báječně, jako se my, lidé, cítíme na dovolené, jen dva nebo tři týdny v roce, naprosto absurdní. Dovolená je skvělá. Pokud na ni zrovna jedete, užijte si ji se vším všudy. A pokud to jen trochu půjde, přeneste si všechno to dobré z ní i do dalších dní v roce.

Proč máme dovolenou vlastně tak rádi? A proč ji delfíni nepotřebují?

Pro delfíny je každý okamžik svátkem

Pro nás je dovolená něčím mimořádným. Při představě volna stráveného na vysněném místě v nás roste energie. Máme dovolenou spojenou se zážitky. Najednou to vše tak nějak víc prožíváme (a na pozitivní, silné emoce během dovolené pak často dlouho vzpomínáme). Je to super! Jen škoda, že mnohdy ve zbytku roku zažíváme stres a ponurou, nudnou šeď. Nejde jen o delfíny, znám pár lidí, kteří jsou stále tak uvolnění a šťastní, že vlastně nikam jezdit nemusí…

Delfíni se nepotřebují přelaďovat

Tajemství dobré nálady spočívá ve schopnosti umět se co nejrychleji přeladit od problémů a starostí na myšlenky plné síly a energie, ze kterých jsme nadšení; tj. „vypnout“ a věnovat se něčemu, co nás energeticky dobíjí. Dovolená je skvělá v tom, že na ní to většině lidí „jde samo“. Tolik nových míst, lidí, památek, lidí, krás přírody. Nejsem koneckonců delfín, a proto cestování miluji. Je to relaxace sama o sobě. A navíc se po dni, kdy psychika od rána do večera zpracovává nové vjemy, tak krásně spí.

Delfíni to umí vždy rozbalit na „plné obrátky“

Je ještě jeden důvod, proč nás prázdniny energeticky nabíjí: Na dovolené si totiž prakticky vše můžeme zařídit naprosto po svém. Mnoho lidí rezignovalo na to, že by se v jejich práci, ve vztazích, nebo i ve společnosti mohlo něco změnit; ale když přijde dovolená, tak je život najednou začíná o 200 % více bavit. Protože mohou plánovat, mít vše (alespoň ty dva týdny) ve svých rukou. „Když si napíšete seznam toho, co budete na dovolené dělat, tak už teď se máte na co těšit,“ říká specialistka na plánování Veronika Švancarová.

Naší bytostnou podstatou a potřebou je totiž svoboda. A vždy, když je v nás zašlapávána, tak se cítíme špatně. Na dovolené je to, naštěstí, naopak. Tam je vše – od původních plánů až po jejich uskutečnění – jen na nás. Učme se od delfínů a ptejme se sami sebe: „Jak to udělat, aby nás život bavil 365 dní v roce? Jak se mohu svobodným cítit pořád?“

Delfíni si nepotřebují na facebooku zvyšovat své ego

I já se o hezkou fotku rád podělím s přáteli. Ale už jste viděli delfína, který by si každý den fotil svým smartphonem, co má k večeři, s kým se potkal a kde všude byl?

Jezdit na dovolenou je „IN“. Pro některé lidi je to dokonce otázkou prestiže – stejně jako koupě nejnovějšího typu auta. Nejčastější otázka, kterou můžete v létě mezi lidmi zaslechnout, je: „Kam letos pojedete na dovolenou?“ Při všech velkých přínosech dovolené si troufnu tvrdit, že kdyby delfíni mohli, snažili by se nám vysvětlit, že dokazovat si čímkoliv svou hodnotu je zbytečné. Že šťastní můžeme být i na své zahrádce nebo kdekoliv v přírodě – i na tom nejprostším místě v našem okolí.

Autor: Mgr. Jiří Hamerský

Zdroj: www.celostnimedicina.cz