Cesta k duze

Rubriky

Srdce milujícího

autor: | Říj 4, 2016 | Nezařazené | 0 komentářů

Srdce Milujícího

Pro jednu lidskou bytost je docela snadné milovat druhou, pokud v ni vidí to božské. Vždy je radno jít ke kořenu, kterým je Bůh. Chceme-li někoho milovat, uděláme nejlépe, když budeme milovat Toho, jenž je veškerou Láskou. Pokud víme, jek jej milovat v Něm samotném, je pro nás nesmírně snadné, milovat Jej v lidské bytosti.

Jsou-li na někom očividné jeho vady a špatné vlastnosti, pokuste se cítit, že nejsou jeho úplným obrazem. Jeho skutečné já je nekonečně lepší, než to, co nyní vidíte. Snažte se v druhých vidět to božské, přes všechny jejich nedostatky.

Tím, že v někom vidíme nedostatky, mu nijak nepomáháme, pouze oddalujeme svůj vlastní pokrok. Když na někom nalézáme chyby, jeho nebožské vlastnosti nezmizí a ani naše se nezmenší. Naopak jeho nebožské vlastnosti vyjdou do popředí na jeho obranu a do popředí vyjde rovněž naše pýcha, arogance a pocit nadřazenosti. Když však na někom vidíme božské, urychlujeme svůj pokrok a tomuto druhému člověku pomáháme, aby si na božském základě vybudoval svůj vlastní skutečný život. Musíme druhé vidět srdcem milujícím a ne okem kritika.

Abychom viděli v druhých božské, musíme milovat. Správně se říká, že milující na milovaném chyby nevidí. Láska znamená jednotu. Přestože matka ví o nesčetných nedostatcích svého dítěte, nepřestává ho milovat, protože si s ním vytvořila jednotu. Je- li v dítěti nedokonalost, matka ji považuje za svou zcela vlastní.

Pokud je pro vás těžké milovat lidské v druhém člověku, milujte to božské v něm. Tím božským je Bůh. Bůh je v tomto člověku stejně tak, jako je ve vás. Milovat Boha je nesmírně snadné, protože Bůh je božský a dokonalý. Jestliže si pokaždé, když se podíváte na člověka, dokážete plně uvědomit existenci Boha v něm, nebudou vás jeho nedokonalosti nebo omezení rušit.

Převzato z : https://www.mojiandele.cz/o-lasce/