Cesta k duze

Rubriky

červenec

autor: | Zář 24, 2016 | Zdraví podle TČM | 0 komentářů

Červenec – krevní oběh

V červenci je podle tradiční čínské medicíny nejohroženějším systémem v lidském organismu krevní oběh. Krevní oběh souvisí s činností srdce, jehož nepřetržitou aktivitou je vháněna do celého organismu krev. Měřením hodnot krevního tlaku zjišťujeme, nakolik je srdce touto činností namáháno. Hodnoty zapisujeme dvěma čísly (zlomkem). První číslo označuje tlak systolický, druhé značí tlak diastolický. Běžně u dospělého zdravého člověka se systolický tlak pohybuje od 100 do 140 a diastolický od 60 do 90. Děti mají tyto hodnoty nižší.

Trpí li člověk vysokým krevním tlakem, projevuje se to bolestmi hlavy, závratěmi a hučením v uších. Nízký tlak se projevuje tak, že má člověk i v teplém počasí studené ruce, nohy a trpí závratěmi, nebo dokonce mdlobou, vstane-li prudce ze židle, nebo z postele. Potíže s krevním oběhem se mohou projevovat také například změnou srdečního rytmu, tepu, ztěžknutím končetin, mravenčením v nich. To mravenčení může být i v rukách i v nohách. Příčinou je zablokovaná krční páteř (nejužší místo, kterým musejí protékat tělní tekutiny).

Akupresurou a akupunkturou se dá stimulovat harmonie krevního oběhu. A protože působení na body, které leží na dráze krevního oběhu, zároveň ovlivňuje mozek a pohlavní žlázy (vaječníky a varlata), říká se také tomuto meridiánu „meridián sexu“. Vlastně tedy jakákoliv hormonální nerovnováha v těle může mít souvislost s krevním oběhem. Dále má meridián sexu/krevního oběhu unikátní spojitost s hypofýzou-mozkovým orgánem, který reguluje funkce těla. Čili do energie tohoto meridiánu je zapojen také mozek (z hormonálního hlediska). Působením na tento meridián můžeme také napomoci například trpí-li člověk depresí, náladovostí a poruchami spánku, či hormonálními potížemi.

Reflexní místa krevního oběhu představují vlastně reflexní místa všech orgánů, které můžou krevní oběh nějak ovlivňovat. Jsou to hlavně játra – krvetvorba, slezina – lymfatický systém, ledviny – oddělování vody od krve a detoxikace a nadledvinky – regulace krevního oběhu. Doporučujeme každé ráno na stolici mačkat okolí hlavního kloubu pravého palce a pak s ním vytrvale točit, až dojde k jeho uvolnění. Volný hlavní kloub pravého palce = uvolněná krční páteř.

https://cestakduze.webnode.cz/_files/200004174-afc19b0bb6/j%C3%A1tra%20-%20duben.JPG

https://cestakduze.webnode.cz/_files/200004179-2f9603098a/Slezina%20-%20z%C3%A1%C5%99%C3%AD.JPG

https://cestakduze.webnode.cz/_files/200004176-3c96e3d90d/ledviny%20-%20%C3%BAnor.JPG?hash=05022012

https://cestakduze.webnode.cz/_files/200004175-55862567ed/kr%C4%8Dn%C3%AD%20p%C3%A1te%C5%99-%20%C4%8Dervenec.JPG

Jako prevenci pro dobrý krevní oběh se doporučuje pohyb – procházky (rychlejší chůzí), plavání, mírný běh – denně 20 minut. Při vzniku otoků není vhodný dynamický sport, protože se při něm vytváří ve svalech větší množství kyselin, které ještě více zatíží lymfatický systém. Mnohem vhodnější jsou dýchací cvičení (joga, relaxace atd.). Dále zdravou stravu – celozrnné pečivo, hodně zeleniny a ovoce, omezit především slaná a tučná jídla. Nekouřit a hlavně se nerozčilovat a snížit stres. Před spaním vypít hrnek mátového, meduňkového, nebo heřmánkového čaje a poděkovat za uplynulý den.

Pro www.cestakduze.webnode.cz zpracovala Světluška. Tento článek je možné šířit dál nekomerčním způsobem, v nezkrácené a nezměněné podobě, pokud bude připojeno celé znění této poznámky a aktivní odkaz na výše uvedené webové stránky. Děkuji za respektování této podmínky.