Cesta k duze

Rubriky

prosinec

autor: | Srp 14, 2016 | Zdraví podle TČM | 0 komentářů

Prosinec – tlusté střevo

Nejohroženějším orgánem prosince je tlusté střevo. Jistě víte, že tlusté střevo je posledním úsekem celého našeho trávení, v němž se vstřebávají do krve zbylé vitamíny, minerály a voda a z nestrávené potravy zde vzniká stolice. Kromě vlivu roční doby je velkou zatěžovací zkouškou nejen pro tlusté střevo, ale celý náš organismus, zatěžovací zkouška ve formě svátků. Potíže nastávají velmi nenápadně menšími mechanickými projevy v pravé, spodní části břicha, které se pak začínají přesunovat do levé strany břicha. Kromě zácpy, v důsledku které dochází k zamořování organismu toxickými látkami je dalším jevem průjem. Při tom je tlusté střevo buď velmi zanešené, takže sliznice téměř s materiály nepřicházejí do kontaktu, nebo jsou sliznice tak slabé, že nedokážou vstřebávat vodu a výživné látky.

Meridián (energetická dráha) tlustého střeva začíná na ukazováčku na jeho zevním okraji nehtového lůžka, pokračuje přes hřbet ruky a předloktí, paží nahoru na rameno. Dále vede po krku přední stranou na bradu a končí vedle nosného křídla. Tento meridián má 20 akupresurních bodů. Působení a práce s těmito body má za následek úlevu od bolesti hlavy a zubů, ale hlavně má vliv na tonus svalstva tlustého střeva. Meridián tlustého střeva funkčně velmi úzce souvisí s meridiánem plic. Plíce jsou totiž partnerským neboli duálním orgánem tlustého střeva.

Reflexní místo tlustého střeva je na obou chodidlech a dá se na něm výborně sledovat a ovlivňovat stav jeho jednotlivých částí. Velmi užitečné je si zvyknout si masírovat reflexní místa ráno na záchodě. A to nejenom tlustého střeva, ale i ostatních. Zlepší a urychlí se vyprazdňování.


Příčiny onemocnění tlustého střeva mají kořeny už v psychice, když v člověku delší dobu řádí strach. Hlavně strach z časové tísně.. Na nemoci tlustého střeva je třeba užívat tinkturu kopretiny řimbaby Chrysanthemum parthenium (v nejnižším ředění D3) 3xdenně maximálně 6 kapek (účinkuje i na Crohnovou nemoc) a k tomu čaj z mochny stříbrné Potentilla argentea (po 14 dnech se udělá týdenní přestávka, celkové užívání je 30 dní).

Nejdůležitějším krokem na cestě ke zdraví je očištění tlustého střeva. Toxické látky, které se v těle člověka shromažďují po celý život, jsou příčinou nemoci. V tlustém střevě funguje zvláštní soustava, která stimuluje celý organismus. Každý úsek stimuluje určitý orgán. Tak například místo, kde tenké střevo přechází v tlusté, je spojeno se sliznicí nosohltanu. Vzestupný úsek tlustého střeva je spojen se štítnou žlázou, játry, ledvinami a žlučníkem. Sestupný úsek stimuluje průdušky, slezinu a slinivku břišní. Esovitý tračník ovlivňuje pohlavní orgány a močový měchýř. Když je tedy některý z úseků tlustého střeva zanesen, odrazí se to ve funkčnosti daného orgánu, a tak dochází ke vzniku specifického onemocnění.
Proto pravidelná očista organismu ode všech usazenin a toxických škodlivin by se měla stát součástí naší péče o fyzické zdraví. V lidové medicíně můžeme najít řadu osvědčených receptů a postupů na očistu střev nebo jednotlivých orgánů. Nabízí se mnoho různých detoxikačních kúr od výplachu střev přes očistu ukládajících se solí, odstraňování vápenatých usazenin až po očistu lymfy, jater, ledvin, krve a cév. Tlusté střevo je velmi vhodné čas od času vyčistit klystýrem nebo střevní sprchou.
K preventivnímu očištění všech vnitřních orgánů, tedy nejen tlustého střeva lze použít osvědčený odvar ze svízele obecného. Pijeme ho v zimě jako silný čaj, a to denně po dobu tří až čtyř týdnů.

Pro www.cestakduze.webnode.cz napsala Světluška. Tento článek nebo jeho části je možné šířit dál nekomerčním způsobem, pokud bude připojeno celé znění této poznámky a aktivní odkaz na výše uvedené webové stránky. Děkuji za respektování této podmínky.