Cesta k duze

Rubriky

září

autor: | Zář 4, 2021 | Zdraví podle TČM | 0 komentářů

Září – slezina a slinivka břišní

V září je podle tradiční čínské medicíny potřeba zaměřit svou pozornost na slezinu a slinivku břišní.

Slezina je největší lymfatický orgán v těle člověka. Zastává v těle také funkci krvetvornou a hraje úlohu v otázkách odolnosti organismu. Špatná funkce sleziny může být příčinou otoků nebo svalové bolesti. Při námaze pociťujeme píchání v levém boku.
Tisícileté texty o slezině říkají: „Nedostatečnost meridiánu sleziny se projevuje špatnou pamětí, vytékáním z nosu, plynatostí, špatným vyjadřováním, slabostí v dolních končetinách a vášní ke sladkostem.“ V dnešní době se nedá objektivně posoudit slabost dolních končetin, neboť si musíme uvědomit, že před tisíci lety měli lidé mnohem více pohybu než dnes. A tak dnes opravdu těžko objektivně posoudíme, při přesunu od počítače k televizi a pak do ložnice, slabost v končetinách. Přesto držme tento meridián v co nejlepší kondici.

Slinivka břišní zastává v našem organismu dvojí funkci. Jednak vylučuje fermenty (šťávy), které štěpí bílkoviny, tuky a cukry a pak ještě produkuje hormon INZULÍN, který reguluje hladinu krevního cukru, čili ovlivňuje zpracování cukrů, které jsou obsaženy v krvi.
Slinivka miluje sladké. On totiž každý orgán v těle má v oblibě jednu chuť. Potraviny, které tuto chuť mají, v přiměřeném množství orgánu prospívají, v nadměrném množství mu škodí. Například ledviny potřebují k životu sůl, ale při nadměrném množství na ni doplácejí.
Slinivka a žaludek milují sladké. Ovšem rozdíl mezi dobou dnešní a starověkem je velký. Sladké potraviny se v dávných dobách získávaly pouze přírodní cestou – šťávy z rostlin, stromů a V první polovině září je slabým orgánem slezina, to se projevuje snížením obranyschopnosti těla, malou odolností proti infekcím, nachlazením, špatným krevním obrazem a stavem bílých krvinek. Slezina se považuje za jakési lymfatické srdce a má velký vliv na všechny pochody v jeho systému.

V druhé polovině září trpí více slinivka, která má na starosti obrovské království sliznic v celém těle. Proto potíže, které se v tomto období objevují, jsou v slizničních orgánech: od poruch trávení (nadýmání, látková výměna, žaludeční a dvanácterníkové vředy, zácpa) přes dýchací potíže až po poruchy v menstruaci.

Reflexní místo sleziny je na levém chodidle mezi čtvrtou a pátou kůstkou, hned u základních kloubů. POZOR! Při prvním mačkání nesmíme plošku předráždit, to znamená zmáčknout maximálně 10 – 20x a pak až po dvou hodinách. Je ploškou první pomoci při astmatických záchvatech.

Reflexní místa slinivky jsou na obou chodidlech pod skloubením první nártní kůstky a první klínové kosti.

Prevence – pokud slinivka správně nepracuje, projevuje se nepravidelnou menstruací, průjmy, nadýmáním, bolestmi břicha. Jelikož slinivka i slezina ovlivňují okruh zažívání, dávejme pozor na to, co jíme a jak jíme. A nezapomeňte, že v jídle platí obzvlášť staré známé „všeho s mírou“.

Pro léčení obou orgánů je velmi dobrá vlaštovičníková tinktura Chelidonium majus (ředění D3) 3×15 kapek před jídlem.

Pro www.cestakduze.cz zpracovala Světluška. Tento článek je možné šířit dál nekomerčním způsobem, v nezkrácené a nezměněné podobě, pokud bude připojeno celé znění této poznámky a aktivní odkaz na výše uvedené webové stránky. Děkuji za respektování této podmínky.