Cesta k duze

Rubriky

Mandaly

autor: | Led 9, 2021 | Nezařazené | 0 komentářů

MANDALA

Co je mandala

Slovo „mandala“ pochází ze sanskrtu a znamená „kruh – střed“. Motivem kruhu je lidstvo fascinováno od nepaměti, a není divu – vždyť kruhový princip je ve světě skutečně všudypřítomný, ať už ve tvarech, pohybu nebo v čase. Symbolický význam kruhu vyplývá už z jeho geometrické podstaty dokonale pravidelného tvaru, organizovaného kolem pevného bodu. Jako takový představuje ideální jednotu s pevným středem, a zároveň i nekonečno a věčnost.

Slovo mandala pochází sice ze sanskrtu, je tedy východního původu, avšak mandala jako forma má existenci mnohem starší. Sám vesmír je mandalou, skládající se z mnoha dalších – mezi nimi je i Země. Vše živé se skládá z buněk, které jsou mandalami. Když vhodíte kámen do vody, vytvoří soustředné kruhy – tedy mandalu. Když uvidíte pařez, jeho letokruhy tvoří mandalu, a tak by se dalo pokračovat do nekonečna. Z toho plyne, že mandala jako forma je starší než historie člověka, neboť je stejně stará jako vesmír sám, jehož hranice je nemožné zachytit, stejně tak jako počátek či konec kruhu.

V různých formách můžeme mandalu najít zřejmě ve všech kulturách po celém světě. Mandala se v rámci lidské historie nejzřetelněji zapsala do tibetské tradice. Klasická buddhistická mandala sestává ze soustředných kruhů, čtverců a dalších symbolů, a představuje jednak obraz světa, ale i lidské nitro a ideál lidské existence stejně tak jako cestu, jak dosáhnout životní harmonie.

S mandalou se však setkáváme již v předbuddhistické, brahmanistické Indii v podobě půdorysu chrámů. Stejně tak je součástí například indiánských, afrických i australských kultur. V evropské tradici nalezneme mandaly v řadě gotických katedrál v podobě gotických růžicových oken nebo půdorysu kruhového labyrintu v dlažbě, jenž je metaforou cesty k Bohu. Mandala jako symbol souvztažnosti makrosvěta a mikrosvěta se v západní kultuře objevuje ve středověku také ve schématech alchymistů a zejména astrologů: první ji užívají v globálním pojetí přírodních procesů a jejich symbolické personifikaci, druzí při vytváření analogií hvězdného makrosvěta a mikrosvěta lidských osudů.

Například velká duchovní bytost, léčitelka, spisovatelka a básnířka abatyše Hildegarda z Bingenu již ve 12. století prostřednictvím mandal, které kreslila, hledala způsob komunikace s Bohem. Psala o svých vizích, kde připodobňuje Boha ke kruhu, jenž v sobě všechno uzavírá a všechno přesahuje.

Také Giordano Bruno, renesanční učenec, vytvářel kruhovité obrazy, které měly dokonalou formu. Byly pomůckou při cvičení představivosti a měly člověka udržovat v harmonii. Ve 20. století popisuje známý švýcarský psychiatr C. G. Jung osobní mandalu jako obraz nitra určitého konkrétního člověka. Mandala je podle něj tušení středu osobnosti, určitý centrální bod uvnitř duše, k němuž se všechno vztahuje, podle kterého je všechno uspořádáno. A podobných příkladů by se dalo nalézt mnohem více.

Co nám může poskytnout vytváření mandaly

Mandaly nám poskytují obrovský prostor k tvorbě, která navíc zanechává pozitivní účinky na nás samých. Dalo by se o nich popsat spousta knih a přece by nebylo ještě řečeno vše. Pod našima rukama mohou vznikat stovky obrázků, a přece žádné dva nebudou stejné, stejně jako sněhové vločky, které jsou vlastně jedny z mnoha mandal, které vytvořila sama příroda.

– zpracování emocí – mandala umožňuje dostat se do kontaktu s vlastními pocity a emocemi a dává nám tedy prostor pro jejich zpracování

– zklidnění – kruhový obrazec s harmonicky uspořádanými prvky je předlohou pro duši, která se během kreslení snaží zaujmout stejně harmonický tvar, a proto se zklidňuje

– získání energie – čas strávený sama se sebou ve vlastním rytmu je léčivý sám o sobě a pokud si dovolíte ponořit se do tvoření mandal, dostanete se do prožitku přítomnosti, časplyne zdánlivě rychleji a tělo nabírá sílu a energii

– získání vhledu – podíváním se na to „jak to mám“ (průzkum psychotopu) pomocí některé z psychoterapeutických technik (zpracované arteterapeuticky v mandale) poskytuje následnou možnost změnit to, co mi nevyhovuje

– zpracování šamanské zkušenosti – někdy pochopíme význam symbolů (a často to bývají symboly kruhové) a pocitů až po jejich nakreslení a procítění

– zvýšení sebevědomí – po vytvoření mandaly často přichází pocit seberealizace, sebeocenění a spokojení sama se sebou

– sebeléčení – do mandaly lze vložit energii, kterou právě potřebujete (už to může být léčivé) a výsledek pak můžete na sebe nechat působit

Co nám může poskytnout již hotová mandala

– získání energie, léčení – pokud si najdete čas na rozjímání s mandalou, které má podobný efekt jako její vytváření, můžete pak načerpat léčivou energii vloženou do manadaly, v neposlední řadě nám mandala poskytuje také příjemnou relaxaci

– zklidnění – pokud máte mandalu vystavenou na místě, kde na ni dobře vidíte, může vás

pohled na ni na chvíli zastavit a zklidnit

– přilákání andělů, víl, bytostí světla, harmonizaci místnosti – lze opět využít energii, která byla do mandaly vložena

Když se na jakoukoli mandalu zadíváte, zjistíte, že je velmi dynamická. I zdánlivě statický dvojrozměrný obrázek „ožije“, pokud se zadíváte do jeho středu. Barvy se začnou prolínat, míchat, točit – jakoby celá mandala tančila. Pokud budete tento tanec chvíli sledovat, zjistíte, že váš tep a dech se zklidňují, tělesné napětí se uvolňuje a vy se cítíte lépe. To je léčení mandalou…

Jak vytvořit mandalu

Nejlepší je, když jsme u práce s mandalou sami. A to ať už jde o pouhé pozorování, vybarvování nebo i o samotné vytváření. Pokud mandalu vytváříme sami, můžeme si vybrat, s čím pracovat. Koláže, kresba, malba…prostě cokoli. Je úplně jedno, jak je veliká a jak je barevná, jaké tvary v ní jsou, je prostě dovoleno všechno. Řiďte se svým cítěním nikoliv rozumem. Nesmíme se soustředit na to, abychom mandalu „nezkazili“. Něco jako špatná mandala prostě neexistuje. Tento kreativní projev není nikdy ani špatný ani správný. Je jen takový, jaký je. Toho je třeba se držet, protože jen spontánní kresba se dá objektivně „analyzovat“.

Pokud vytváříte mandalu, do které zpracujete své negativní emoce a pocity, svůj zmatek, zvláště v tomto případě si odpusťte veškerou kritiku. Mandala v tomto případě většinou bývá tmavá s nepravidelnými obrazci, někdy i plná různých čar a čmáranic. To je naprosto v pořádku – vložili jste do ní přece to, co vás tížilo a trápilo. Tyto mandaly není dobré si schovávat ani je nikde vystavovat, aby se energie v nich uložené nešířily zpátky do vašeho života, je dobré se s ní rozloučit a obřadně ji spálit. Když se vám tento způsob čištění svého nitra zalíbí a budete to dělat pravidelně, sami brzy uvidíte jak se tmavé a nesouměrné mandaly začínají měnit v něco krásného, barevného, něžného, prostě nádherného, co ladí a souzní s vaší duší i srdcem a co si rádi doma vystavíte pro radost.

Na procházce v přírodě si můžete vytvořit mandalu přímo z přírodních materiálů, které cestou najdete.

Použití mandaly

O mandalu se můžete zajímat z čistě estetických důvodů, ale také proto, že mandala má svoji léčivou sílu.Mandalu je tedy možné využít i jako podporu při léčení fyzických, psychických a psychosomatických obtížích a problémech. Stejně tak se může stát pomůckou při meditaci a relaxaci, je možné ji využít jako prostředníka k navázání kontaktu s anděly a bytostmi světla.Také může sloužit jako váš průvodce při poznávání a zkoumání různých kultur a jejich bohů či obřadů.V neposlední řadě je výborným prostředníkem i v arteterapii a sebepoznávání. Zkrátka ať už se rozhodnete použít ji jakkoliv, vždy bude obohacením vašeho života a každý způsob využití je právě ten správný pro vás.

Jak s mandalou pracovat?

Mandala působí tam, kde ji umístíte, a to sama o sobě svými energiemi. Chcete-li jí však lépe porozumět a využít jejích energií i k Vašemu osobnímu růstu, můžete s mandalou pracovat. Následující postupy jsou pouze inspirací, každý si samozřejmě může najít svůj vlastní způsob práce s mandalou.

Jednou z možností je meditace. Posaďte se naproti mandale tak, abyste se cítili pohodlně. Můžete si zpříjemnit atmosféru tichou relaxační hudbou a zapálenou svíčkou či vonnou tyčinkou. Zklidněte svou mysl a zahleďte se na mandalu. Snažte se na nic nemyslet, jen vnímejte pocity a asociace, které ve Vás mandala vyvolává. Je dobré si je zapsat.

Další možností je přikládat si mandalu přímo na tělo, na místa kde cítíte bolest, stažení a napětí. Můžete si přitom představovat, jak energie z mandaly vtéká do vašeho těla, celé ho naplňuje a uzdravuje bolavá místa.

Z mandal si také můžete jednoduchým způsobem vyrábět vlastní léčivé esence. Na mandalu postavíte sklenici s vodou (pokud chcete použít pet láhev od minerálky musí být otevřená) a necháte vodu nabít energiemi mandaly. Po 30 minutách máte ve sklenici vytvořenou esenci ( u pet láhve o obsahu 1,5l je doba nabíjení 5 hodin nebo ji nechte stát na mandale přes noc). Vodu můžete pít, omývat si jí bolestivá nebo zraněná místa na těle, nalít si ji do koupele, zalévat jí květiny, vařit z ní, zkrátka využít ji jak vás napadne.

Pro lepší spánek a sny si můžete mandalu umístit na noční stolek nebo si ji v ložnici pověsit tak, aby jste na ni dobře viděli.

Použití a využití mandal je neomezené a cokoliv vás napadne určitě vyzkoušejte, můžete tak objevit svůj vlastní způsob práce a komunikace s mandalou. Předlohy mandal ke stažení najdete zde.

Pro www.cestakduze.webnode.cz napsala Světluška. Tento článek je možné šířit dál

nekomerčním způsobem , pokud bude připojena tato poznámka, včetně aktivního

odkazu na výše uvedené webové stránky. Děkuji za respektování této podmínky.