Cesta k duze

Rubriky

říjen

autor: | Úno 25, 2016 | Zdraví podle TČM | 0 komentářů

Říjen – žaludek

V říjnu je podle tradiční čínské medicíny potřeba věnovat pozornost žaludku. Žaludek představuje sídlo emocí, nachází se v soustavě orgánů 4. čakry – solaru plexu. V této době je tedy potřeba zaměřit se na svou psychiku a vyhýbat se stresovým situacím. Základní funkcí žaludku je příjem a zpracování potravy. Žaludek je ale také centrem energetickým, neboť získává energii z potravin, kterou pak rozděluje do celého organismu. V meridiánu žaludku vzniká ochranná energie, která chrání člověka před škodlivým působením různých vnějších faktorů.

Energetická dráha – meridián – vede celým tělem, a proto ovlivňuje mnoho oblastí v těle člověka, kdy potíže zdánlivě vůbec se žaludkem nesouvisí, jako třeba štítná žláza, prsa, kolena apod. Je například zajímavé, že v Indii existují léčebná centra, kde se léčí tisíce lidí s astmatickými potížemi. Hlavní důraz je tam kladen na očistu trávicího ústrojí. Souvislosti mezi zdravím a čistotou zažívací trubice nacházíme v mnoha civilizacích. Půsty, které předepisovalo prakticky každé náboženství, projímavé čaje a kůry, klystýry – to vše přežilo tisíciletí. Jak je vidět, úklid uvnitř organismu se prováděl od nepaměti.
Působením za pomoci akupresury uvádíme meridián žaludku do rovnováhy, harmonizujeme jej. Pokud je energie v meridiánu nahromaděna a je jí nadbytek, můžeme pociťovat potíže jako např. bolesti v hrudníku, bolesti a spasmy (křeče) v krajině žaludeční, bolesti na přední straně stehen a kolenou, zácpu a neustálý pocit hladu. Člověk je netrpělivý, podrážděný.
Naopak při nedostatku energie v meridiánu žaludku může mít člověk pocit znecitlivění a ochlazení v oblasti stehen, zpomalené trávení, pocit přeplněného žaludku, ztráty chuti k jídlu, průjem, kručení v žaludku, oteklý obličej, nebo zduření sliznice v krku. Po psychické stránce se člověk cítí osamocen, odcizen a má depresívní stavy.

Reflexní místa žaludku jsou na obou chodidlech pod první nártní kůstkou. Mačkáme je jemně a při velkých bolestech pouze hladíme.

Prevence – na posílení žaludku je dobré pít čaj z květu černého bezu, heřmánku, jitrocele, třezalky, šalvěje, máty, lékořice nebo meduňky. A proč tyto bylinky? Tak například šalvějový čaj upravuje žaludeční šťávy a pomáhá vylučovat žluč a moč. Třezalka je přímo pokládána za čarovnou bylinu, čaj z třezalky, se popíjí chladný, stačí 2x denně a působí na posílení nervů, proti žaludečnímu a střevnímu kataru, na úpravu krevního tlaku, pomáhá v přechodu a přispívá k celkovému posílení organismu.

Žaludeční potíže bývají většinou následkem problémů slinivky, jater, žlučníku i dvanácterníku. V samotném žaludku to můžou být vředy – projevují se bolestmi v levé části hrudníku (často považovány za bolesti bolesti), potížemi těsně po jídle, tlaky v horní části břicha a podobně.

Na žaludeční a dvanácterníkové vředy doporučuje pan Janča následující recept: bílé zelí z hlávek o minimální hmotnosti 1 kg se nakrouhá, dá do mixéru a rozmixuje. Šťáva se vytlačí a dá do chladničky na max. teplotu 5°C. Užívá se 5krát denně 10 – 20 dkg šťávy, což je asi jedna běžná sklenička. Je dobré přidat do každé dávky 5 dkg šťávy z celeru.Užívá se 14 dní.

Pro www.cestakduze.webnode.cz zpracovala Světluška. Tento článek je možné šířit dál nekomerčním způsobem, v nezkrácené a nezměněné podobě, pokud bude připojeno celé znění této poznámky a aktivní odkaz na výše uvedené webové stránky. Děkuji za respektování této podmínky.